
De Do’s en Don’ts bij het starten aan een nieuwe baan
Starten met een nieuwe baan: je doet het niet dagelijks en daarom is het logisch dat je even moet wennen. Nieuwe collega’s, een nieuwe werkplek en nieuwe werkzaamheden; hoe ga je hiermee om?
In deze blog lees je wat de do’s en don’ts zijn van een nieuwe baan.
Wat moet je wél doen?
Wees je er vooral van bewust dat het wennen aan je nieuwe baan tijd kost. Neem daarom de ruimte om alle informatie te laten bezinken. Het duurt gemiddeld zo’n zes maanden tot je volledig bent ingewerkt.
- Wees nieuwsgierig: Natuurlijk wil je zo snel mogelijk productief zijn. Stel daarom al je vragen om zo veel mogelijk over je nieuwe functie en organisatie te weten te komen. Benut hier je inwerkperiode voor zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt.
- Plan kennismakingen in met collega’s: Een van de basisbehoeften van de mens is het socialiseren met anderen, ook in je nieuwe werkomgeving. Plan kennismakingen in met je nieuwe collega’s en kom meer te weten over hun werk en wat zij voor jou kunnen betekenen. Het is altijd goed om te weten wie je kunt benaderen als je hulp nodig hebt, maar ook natuurlijk fijn om te kunnen sparren met collega’s of eens gezellig samen te lunchen.
- Doe mee met introductiedagen of andere sociale bijeenkomsten: Veel organisaties doen hun best om jou zo goed mogelijk welkom te heten en helpen je ook om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen. Hiervoor worden bijvoorbeeld centrale introductiedagen of netwerkbijeenkomsten voor nieuwe medewerkers georganiseerd. Neem deze momenten als kans om collega’s te leren kennen die je misschien in eerste instantie niet direct zou nodig hebben. Vaak zijn het wel deze collega’s die je helpen om je visie op de organisatie teverbreden. Daarnaast zijn deze momenten vaak een grote bron van informatie over de organisatie. Grijp deze kansen dus!
- Bouw goodwill op: Je zult je collega’s altijd nodig hebben en deze tip is dan ook eigenlijk voor langer dan je inwerkperiode geldig. Kom bij je nieuwe collega’s in het vizier en probeer ook dingen terug te doen voor ze. Wanneer jij je collega’s helpt waar nodig zullen zij ook eerder bereid zijn om dit terug te doen.
- Ga vaak naar je werklocatie/kantoor: Gebruik je inwerkperiode om veel op locatie te werken (tenzij je een thuiswerker bent natuurlijk). Het zal je verbazen hoeveel je leert van de informele gesprekken of lunches die niet van te voren ingepland waren. De cultuur van de organisatie wordt zo veel sneller bij je bekend.
Wat moet je niet doen?
- Te veel kennismakingen in een korte periode inplannen: Wanneer je net bent gestart krijg je vaak veel informatie die je moet verwerken. Soms kan dit wat overweldigend zijn. Wees je daarvan bewust en plan niet te veel kennismakingen in een té korte periode in. De kans isgroot dat je dan weer de namen vergeet of mensen door elkaar haalt. Dat is natuurlijk niet heel fijn voor je eerste indruk.
- Verwachten dat je al heel snel productief bent: Als jij een persoon bent die zo snel mogelijk waarde wil toevoegen zul je je herkennen in dit punt. Misschien ben je net weg bij je oude werkgever waar je heel productief was en wist welke waarde jij leverde. Nu ben je gestart met je nieuwe baan en heb je het gevoel dat je nog niets concreets oplevert. Dit is heel normaal. Je bent nog niet thuis in de systemen, weet nog niet wat je allemaal gaat doen en bent vaak ook nog afhankelijk van instructies die je krijgt. Wees daarom geduldig en wees je ervan bewust dat het een tijdje kan duren tot je echt je weg hebt gevonden.
Geniet vooral van de tijd dat je nieuw bent en verken de organisatie zo goed mogelijk!