Hoe kan je je communicatie aanpassen aan mensen met andere gedragsvoorkeurstijlen Insight kleuren?
Communiceer met alle kleuren
We zijn allemaal anders en dat is maar goed ook. Dit maakt dat we ook anders communiceren met elkaar. Iedereen heeft een eigen voorkeursstijl voor gedrag en communicatie. En hoewel elke voorkeursstijl zijn voordelen heeft, kan het soms lastig of onhandig zijn om te communiceren met iemand die een andere stijl heeft. Als je samen een doel wil bereiken, kan het zijn dat de samenwerking stroef loopt wanneer je niet goed met elkaar kunt communiceren.
Hoe zorg je er dan voor dat jouw boodschap de ander wel bereikt of dat je een ander kunt motiveren met jouw communicatie?
Bij YSE werken we met ‘Insights profielen’. In de blog van Jip lees je meer over deze profielen en wat een profiel inhoudt. Kort gezegd zijn er vier kwadranten waar jouw profiel onder kan vallen: rood, geel, groen en blauw. De kleuren geven aan wat jouw voorkeursgedrag en -communicatiestijl is. In deze blog staan praktische tips over hoe jij jouw communicatie kunt aanpassen aan de stijl van anderen. Zo begrijp je elkaar beter en kom je met een fijner proces tot het beste resultaat.
Hoe kun je jouw communicatie aanpassen aan het rode voorkeursgedrag?
Mensen met het rode voorkeursgedrag waarderen uitdaging. Ze zijn gefocust op resultaat en lopen daarbij soms voor op de rest van de groep. Daardoor kunnen ze de lat te hoog leggen voor anderen. Ze vinden details niet belangrijk en raken verveeld bij routine. Dus:
- Verhoog je (werk)tempo. Kom tot de kern en maak een besluit. Hiervoor moet je dus sneller praten en handelen. Als je de afspraak bijvoorbeeld in de helft van de tijd kunt afronden, doe het.
- Kom meteen ter zake. Bepaal wat je boodschap is en begin daarmee. Wees direct en duidelijk. Praat niet teveel over koetjes en kalfjes.
- Blijf bij het onderwerp. Focus op het onderwerp wat op dat moment op de agenda staat. Begin dus niet met bijzaken.
- Geef je mening. Dit wordt gewaardeerd. Wees daarbij ook besluitvaardig.
- Geef je niet zomaar gewonnen. Jouw punt zal sneller worden aangenomen als je weet waar je het over hebt en je niet zomaar gewonnen geeft.
Hoe kun je jouw communicatie aanpassen aan het gele voorkeursgedrag?
Mensen met het gele voorkeursgedrag waarderen gezelligheid. Ook zij focussen zich liever niet op de details. Ze vinden het leuk om nieuwe dingen te starten en te leren. Een valkuil is dat opvolging en afronding van de planning niet vanzelf gaat. Dus:
- Zorg voor een gezellige sfeer. Creëer een warme, positieve en vriendelijke omgeving. Dit kan bijvoorbeeld door te glimlachen en door wel over koetjes en kalfjes te beginnen.
- Laat details achterwege. Begin met de grote vragen. Leg bijvoorbeeld in grove lijnen uit wat je met de meeting wilt bereiken.
- Geef ruimte aan gevoel. Vraag hoe de ander zich voelt over het onderwerp in kwestie.
- Focus op nieuwigheden. Laat de ander creatief, optimistisch en innovatief zijn. Focus op nieuwe ideeën. Wel is het aan te raden om aan het einde van het gesprek de afspraken concreet te maken en die de ander te laten herhalen of te laten opschrijven.
- Wees open. Geef anderen een eerlijke kans. Probeer de ander ook persoonlijk te leren kennen door toegankelijk te zijn, over jezelf te vertellen en vragen te stellen.
Hoe kun je jouw communicatie aanpassen aan het groene voorkeursgedrag?
Mensen met het groene voorkeursgedrag waarderen waardering. Ze streven naar harmonie en diepgang in hun relaties. Het respect voor elk individu is daarbij van belang. Een valkuil is dat ze vaak moeite hebben met het stellen van grenzen en om deze ook daadwerkelijk te bewaken. Dus:
- Neem hen serieus. Laat zien dat je hun twijfels over een nieuwe stap serieus neemt.
- Wees geduldig. De ander kan namelijk wat terughoudender zijn. Zorg dat er ook ruimte is voor hun routine, rust en regelmaat, maar spoor ze wel aan om bepaalde risico’s te nemen.
- Plan en manage verwachtingen. Creëer stabiliteit en voorspelbaarheid. Vertel wat er gaat gebeuren, hoe en wanneer. Door dit te benoemen, zorg je voor minder terughoudendheid.
- Geef constructieve feedback. Geef aan dat het geen confrontatie is en geef de feedback één op één.
- Neem beslissingen. Er is een grote kans dat de ander kiest voor de comfortzone. Neem dus wat meer de leiding zodat jullie samen een besluit kunnen maken.
Hoe kun je jouw communicatie aanpassen aan het blauwe voorkeursgedrag?
Mensen met het blauwe voorkeursgedrag waarderen structuur. Ze werken graag foutloos en willen de tijd hebben om alles tot in de puntjes uit te werken. Ze willen graag eerst over de juiste informatie beschikken voordat ze verder gaan in het proces. Dit maakt dat ze het vaak lastig vinden om beslissingen onder tijdsdruk te nemen. Dus:
- Wees voorbereid. Lees je goed in en weet wat je wil bespreken. Kom op tijd en laat zien dat je het werk en de tijd van de ander ook serieus neemt. Wees daarnaast eerlijk als je het antwoord niet weet.
- Houd je bij de opdracht. Werk met checklists waarop inhoudelijke punten staan. Doe één ding tegelijk. Begin niet over koetjes en kalfjes. Het openstellen komt vanzelf maar duurt wat langer.
- Beperk je tot de feiten. Wees realistisch en houd je bezig met de werkelijkheid. Focus op: hoe gaan jullie iets aanpakken, waarom, op welke termijn en welke stappen moeten worden gezet?
- Wees grondig en zorgvuldig. Kwaliteit is van belang. Zorg dat jullie samen de details weten.
- Zet er zelf vaart achter. Hak soms wat knopen door en creëer snelheid. Onderbouw waarom dit nodig is. De ander zal dan namelijk sneller met je meegaan.
Bronnen
https://www.insightsbenelux.com/blog/persoonlijke-ontwikkeling/insights-kleuren
https://assertief.nl/disc-model/
T. Erkison, Omringd door idioten, Amsterdam: HarperCollins 2018.