

Jouw steentje bijdragen voor een inclusieve werkvloer
Diversiteit en inclusie: een term die tegenwoordig in één adem wordt genoemd. En terecht, want diversiteit zonder inclusie, daar kom je niet ver mee. Pas als alle medewerkers zich veilig en betrokken voelen, als iedereen zichzelf kan zijn op de werkvloer en echt mee kan doen; pas dán pluk je als organisatie de vruchten van je diverse personeelsbestand.
Wat die vruchten precies zijn? Vernieuwing, creativiteit en oplossingsgerichtheid, om er een paar te noemen. Daarnaast leiden de verschillende gezichtspunten die een diverse groep medewerkers meebrengt tot betere overlevingskansen en in veel gevallen zelfs tot meer winst (McKinsey, 2020). Daarentegen, wanneer niet iedereen zich thuis voelt of gezien wordt kan diversiteit juist negatieve effecten teweegbrengen, denk aan miscommunicatie, onzekerheid en ongelijkheid.
Om ieders kwaliteiten te benutten en een hoge productiviteit te realiseren, is het dus essentieel dat medewerkers zich op hun gemak voelen. Het is aan het management van een organisatie om hier de toon voor te zetten. Echter, bij alleen de toon zetten houdt het niet op. Een inclusieve werkvloer creëer je samen. Een bedrijfscultuur is ten slotte de som van het gedrag van alle medewerkers. Inclusie kan dus worden gezien als een gedeelde verantwoordelijkheid, waar iedere medewerker zijn of haar steentje aan kan bijdragen.
Hoe jij die relevante schakel kan zijn naar een inclusieve werkvloer? Hierbij enkele tips.
- Wees je bewust van je eigen vooroordelen.
Grote kans dat het merendeel van de mensen zijn of haar gedrag als inclusief zou beoordelen. Maar net zo’n grote kans dat al die mensen er vooroordelen op nahouden. Dit hoeft zeker niet kwaad bedoeld te zijn, maar we ontwikkelen tijdens ons leven nou eenmaal automatisch veronderstellingen en overtuigingen, waarvan we ons niet altijd bewust zijn. Ga jij er bijvoorbeeld al bij voorbaat vanuit dat die oudere collega het nieuwe proces niet zal snappen? Of zie jij meteen een man voor je als je aan een chirurg denkt? Hoewel het menselijk is om anderen te categoriseren, is het belangrijk om je bewust te zijn van je vooroordelen, je gedrag er niet door te laten beïnvloeden en echt te kijken naar de persoon achter het label wat op hem of haar kan worden geplakt.
- Wees open minded en nieuwsgierig
Werk jij het liefst samen met die collega die dezelfde taal spreekt, op dezelfde universiteit heeft gezeten en qua karakter ook nog eens veel op jou lijkt? Logisch, je zit gauw op dezelfde lijn en dat werkt fijn samen. Echter, zoek juist ook eens die collega op die op het eerste gezicht compleet het tegenovergestelde is van jou. Het kan ontzettend interessant en waardevol zijn om diens invalshoeken te horen en te zien hoe hij of zij werkzaamheden aanvliegt. Ook een grote dosis nieuwsgierigheid is belangrijk om inclusie een boost geven. Ga het gesprek eens aan met collega’s wiens achtergrond anders is dan de jouwe. Zeker weten dat hun verhaal jou iets kan leren of je kan inspireren. En tegelijkertijd zul je zien dat, ondanks de verschillen, jullie uiteindelijk allebei mensen zijn die ook genoeg overeenkomsten hebben.
- Zet zelf de toon
Staat diversiteit en inclusie in jouw organisatie nog niet zo hoog op de agenda? Wellicht kan jij daar verandering in brengen. Zo kun je een themamiddag organiseren met een toffe workshop over diversiteit en inclusie (zelf gefaciliteerd of door een externe organisatie) of een interessante spreker uitnodigen die jouw collega’s kan inspireren over dit onderwerp. Als anderen zich bewust worden van het belang van diversiteit en inclusie en de voordelen die het met zich meebrengt, zal het nooit lang duren voordat de eerste stappen in de juiste richting worden gezet.
Diversiteit en inclusie is een thema om te omarmen, binnen iedere organisatie en door iedere medewerker. Want alleen met z’n allen maak je de werkvloer een fijne, veilige plek waar iedereen zich thuis voelt, verbonden voelt met elkaar en waar alle potentie en plezier uit ieders baan kan worden gehaald!